CodeIgniter Polska Forum

Witamy na polskiej stronie wsparcia CodeIgniter. Nie zapomnij odwiedzić naszej strony głównej

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 16-01-2013 18:00:58

codrox
Użytkownik
Data rejestracji: 06-11-2012
Liczba postów: 49

Auth

Tak się zastanawiam czy kiedyś w CI będzie wbudowany dobry Auth big_smile strasznie mi tego brakuje w CI.

Offline

#2 16-01-2013 19:42:29

renholder
Administrator
Data rejestracji: 06-09-2012
Liczba postów: 848

Odp: Auth

Nie - taka jest już filozofia frameworka.
Jest parę dobrych bibliotek: Ion Auth, flexi auth i jeszcze parę innych - jest w czym wybierać.

Offline

#3 23-01-2013 00:24:52

slav
Administrator
Data rejestracji: 06-09-2012
Liczba postów: 37
WWW

Odp: Auth

Sam używam Ion Auth - nigdy nie miałem z nim, większych problemów. Autoryzacja jest oparta o grupy, dosyć prosta implementacja i zarządzanie użytkownikami.
Projekt aktywnie rozwijany, autor jest ciągle zainteresowany jego rozwojem.

Offline

#4 14-04-2013 18:33:14

maniakphp
Użytkownik
Data rejestracji: 26-12-2012
Liczba postów: 493

Odp: Auth

Witam, mam pytanko odnośnie tej biblioteki. Opiera ona system translacji o pliki. Chciałbym tego uniknąć. Czy istnieje jakaś możliwość albo osobna biblioteka, która będzie się do tego nadawała, która będzie fajna współpracowała z ion_auth? Czy muszę pisać coś własnego?

Offline

#5 15-04-2013 09:02:31

renholder
Administrator
Data rejestracji: 06-09-2012
Liczba postów: 848

Odp: Auth

Jednym słowem nie chcesz trzymać translacji w plikach, dobrze rozumiem? Moim zdaniem to jest optymalne rozwiązanie i nie należy go zmieniać. Bo jaką mamy alternatywę... bazę danych?
Jedyny "problem" jaki widzę w przypadku używania plików, to możliwość ich łatwej edycji (niekiedy może być to potrzebne). Ale i na to są sposoby - kiedyś Kokers udostępniła gotowy kawałek kodu, który się tym zajmował: http://blog.codebusters.pl/pl/entry/cod … jezykowych. Osobiście nigdy nie testowałem, ale spodziewam się, że działa jak należy.

Offline

#6 15-04-2013 09:35:58

maniakphp
Użytkownik
Data rejestracji: 26-12-2012
Liczba postów: 493

Odp: Auth

Tak, nie chce tego trzymać w plikach, ponieważ baza danych lepiej się do tego nadaje, czemu? masz jakiś button: musisz otworzyć wszystkie pliki by je edytować. Ja natomiast chce z panelu admina mieć możliwośc ustawienia translacji dla tego buttona dla wszystkich włączonych języków, co jest zdecydowanie szybszym rozwiązaniem. Dzięki za link, na pewno jest to pewne rozwiązanie, aczkolwiek bazujące na plikach i bazie, więc chyba zdecyduję się na samą bazę.

Offline

Stopka