CodeIgniter Polska Forum

Witamy na polskiej stronie wsparcia CodeIgniter. Nie zapomnij odwiedzić naszej strony głównej

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 03-05-2013 14:51:40

tj_gumis
Użytkownik
Data rejestracji: 24-02-2013
Liczba postów: 343

GROCERY CRUD

Witam

Wlasnie bo sobie wstawilem ta biblioteke do swojego projektu - troche mnie to kosztowalo ze wzgledu na fakt iz moje pliki sa przeniesione poza root serwisu ale udalo sie smile.
Mam dwa pytania, mianowicie :

1) Czy wychodze z dobrego zalozenia iz wlasciwie ta biblioteka moze mi sluzyc jako CMS dla serwisu ?
2) Czy nie bedzie rozsadnie podeprzec sie jej mozliwosciami w moim modelu tak aby nie musiec pisac swoich wlasnych funkcji, a jesli tak to czy lepiej bedzie wykorzystywac ja jako odrebna klase, czy moze po prostu wpiac ja do "lancucha" dziedziczenia ?

Offline

#2 03-05-2013 22:51:14

renholder
Administrator
Data rejestracji: 06-09-2012
Liczba postów: 848

Odp: GROCERY CRUD

Na początku zaznaczę, że nie mam doświadczenia z tą biblioteką smile

ad. 1) Do wielu prostych zastosowań na pewno wystarczy. Pytanie, czy opierając się tylko na tej bibliotece, nie dojdziesz w końcu do przysłowiowej "ściany", czyli będziesz chciał zrobić coś, czego biblioteka nie oferuje i zaczną się schody. Do prostych zastosowań (nomen omen CRUD), nadaje się idealnie.
ad 2) Jeśli chcesz wykorzystać jedynie model, to możesz spróbować rozszerzyć natywną klasę CI_Model.

Offline

#3 04-05-2013 00:22:00

tj_gumis
Użytkownik
Data rejestracji: 24-02-2013
Liczba postów: 343

Odp: GROCERY CRUD

Dziekuje Ci bardzo renholder

Offline

#4 20-05-2013 18:23:03

koe
Użytkownik
Data rejestracji: 19-05-2013
Liczba postów: 35

Odp: GROCERY CRUD

Hej,

dorzucę swoje 5 gr chociaż temat trochę nieaktualny. Grocery CRUD to swietny sprzęt, wręcz idealny do bardzo prostych stron w których raczej nie przewidujemy rozwoju, i które nic specjalnego nie wymagają. Niestety w czymś bardziej rozbudowanym lepiej go nie używać moze się później bardzo zawieść, okazać że czegoś co jest po prostu konieczne nie da się zrobić albo zajmie ci to cały dzień smile

1) Do prostego projektu możesz sobie zrobić w tym admina w kilka h i będzie dużo bardziej dopasowany do potrzeb projektu i prostszy w obsłudzę  niż gdybyś zrobił to na jednym z CMS-ów typu joomla.

2) Nie bardzo rozumiem, mógłbyś wyjasnić co chcesz osiągnąć ? Szczerze mówiąc zaciekawiło mnie to.

Ostatnio edytowany przez koe (20-05-2013 18:25:08)

Offline

#5 20-05-2013 18:50:31

tj_gumis
Użytkownik
Data rejestracji: 24-02-2013
Liczba postów: 343

Odp: GROCERY CRUD

koe

Mialem na mysli ewentualna mozliwosc podparcia sie w swoim(ch) modelu(ach) funkcjonalnosciami, ktore sa zaimplementowane w tej bibliotece, tzn zapytan, tworzenia baz czy tabel, modifikacji, wpisywania, usuwania itp itd. Byla to jednak jedynie "wolna mysl" bowiem caly bardziej jestem skupiony bardziej na optymalizacji samej struktury projektu i jego ogolnych funkcjonalnosci. Np ostatnio doszedlem do wniosku, ze tak naprawde to potrzebny mi jest HMVC, ale na sama mysli stosowania jakiegos frameworka az mnie odrzuca. Poza tym z tych opartych na CI jedynie BONFIRE implementuje ten wzorzec. Teraz "walcze" z "core'owa" implementacji HMVC w samym CI.

Offline

#6 20-05-2013 19:25:16

koe
Użytkownik
Data rejestracji: 19-05-2013
Liczba postów: 35

Odp: GROCERY CRUD

Aha, rozumiem. Bonfire do własnych projektów jest dobry, testowałem, uruchomiłem kilka serwisów. Dla klientow nie polecam, masa zabawy wychodzi, masa ograniczeń, wielu rzeczy nie da się zrobić "deflautowo", trzeba w czeluściach kodu grzebać.

Offline

Stopka